...fumul tămâii se amestecă cu aburii ce ies şuierând mânios din craterul inimii
o Lumina plutind delicat îşi strecoară razele prin tromba de aburi
glasuri, murmure, şoapte :
„acum, acum se stinge”
“- vezi că trebuie să înveţi cum să duci o Lumina? nu-i chiar aşa de simplu.”
Doamne, singur Luminează-Te în mine!


CITATUL ZILEI:

 • Prieten se numeşte omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanţial de timp sau de loc sau de mod. Nicolae Steinhardt - Jurnalul fericirii

04.08.2010

Sfanta Irina de Hrisovalant

http://calindragan.files.wordpress.com/2009/07/img_7479.jpg


   Provenind dintr-o familie nobilă şi bogată din Capadochia, Sfânta Irina este pomenită în unele sinaxare drept “Irina din Capadochia”, pe când altele o amintesc drept “Irina de Hrisovalant”. Împărăteasa Teodora a Bizanţului şi părinţii Sfintei au hotărât să o mărite pe fiica acestora, cea frumoasă şi înţeleaptă, cu viitorul împărat bizantin Mihail, în sec. IX. Dar Dumnezeu avea o altă cale pentru Irina.

   În drumul acesteia din Capadocia spre Constantinopol, unde se presupunea că-şi va întâlni viitorul soţ, Irina şi familia ei s-au oprit la Muntele Olimp din Asia Mică, râvnind la binecuvântarea Bătrânului Ioanichie (cinstit ca Sfânt, cu dată de pomenire la 4 noiembrie), cel ce vieţuia în munte şi nu se arăta decât dacă şi cui considera că este cazul.

   Părintele aştepta venirea Irinei şi i-a comunicat că mănăstirea Hrisovalant din Constantinopol are nevoie de ea. Fecioara s-a bucurat de vestea bătrânului şi a continuat drumul său la curtea regală, lăsându-se în voia lui Dumnezeu. Într-adevăr, când au ajuns, l-au găsit pe prinţ deja căsătorit cu o altă fată. Fără a se simţi ofensată, Irina a vizitat mănăstirea Hrisovalant, unde a simţit că-i este locul. Îndată şi-a eliberat slujitorii, şi-a împărţit averea la săraci şi s-a călugărit.

   Ca să nu fie considerată privilegiată, pentru originea sa nobilă, Irina a primit ascultarea de a curăţa toaletele, pe lângă participarea la slujbe şi lectura din Vieţile Sfinţilor. Dintre Sfinţi, Irina s-a apropiat cel mai mult de Dreptul Prooroc Moise, de Arsenie cel Mare, de Vasile cel Mare şi de Sfânta Anastasia taumaturga. În general, era foarte impresionată când citea despre Sfinţi care au postit şi s-au rugat îndelung, încercând să le urmeze exemplul, cu binecuvântarea stareţei.

   După modelul lui Moise, se ruga şi ea cu mâinile întinse spre cer, timp îndelungat. Dar şi când citea că Sfântul Arsenie stăruia ziua şi noaptea în rugăciune, rămânea şi ea nemişcată, până îi amorţeau braţele, uneori zile în şir.
   Stareţa Irinei le-a anunţat pe călugăriţe că urmaşa ei în stăreţie va fi aceasta, numai Irina nu a ştiut nimic. Într-adevăr, la sfatul patriarhului Metodie (pomenit ca sfânt la 14 iunie), călugăriţele au numit-o pe Irina drept conducătoarea lor şi povăţuitoarea lor pe calea mântuirii, după moartea stareţei. Ea nu se aştepta şi nu dorea funcţia şi responsabilitatea, dar a primit-o cu smerenie.
   Rugându-se de multe ori, cerând harul lui Dumnezeu ca stareţă, Irina a primit harisme deosebite, precum clarviziunea, puterea alungării demonilor şi înaintarea continuă în smerenie.

   „Doamne Iisuse Hristoase, Bunule Păstor al oilor Tale, ajută roabei Tale şi acestora, turma mea, pentru că numai de la noi nu avem putere să rezistăm asalturilor vrăjmaşului. Nu ne lipsi de mila Ta”, spunea ea adesea.

 
   Primind aceste daruri, putea completa spovedania călugăriţelor de sub ascultare, zicându-le cu blândeţe despre cele pe care ele nu le aveau în vedere ca fiind păcate. Se spune chiar că un înger a încredinţat-o pe Irina că va fi alături de ea, să-i descopere, nevăzut, cele ascunse ale oamenilor care vin să îi ceară sfatul, în măsura în care aceştia pot fi ajutaţi.
   În scurtă vreme Irina s-a arătat făcătoare de minuni, ceea ce nu o scutea pe ea de atacul demonilor şi de unele stări de îndoială şi sfâşiere lăuntrică, de care scăpa numai prin răbdare, post şi rugăciune, până la revenirea harului dumnezeiesc.

   Există două episoade foarte cunoscute din viaţa Sfintei, ele fiind reprezentate foarte frecvent şi în icoanele sale. Primul se referă la faptul că într-o noapte, la rugăciune, Sfânta Irina a fost surprinsă pe furiş de o călugăriţă, cum se ruga, ridicată în aer la aproximativ un metru înălţime. Cei doi chiparoşi din faţa ei îşi înclinau coroanele, şi le-au ţinut astfel până când, la sfârşitul rugăciunii, Irina i-a binecuvântat. Speriată, aceea a urmărit ce se întâmplă şi în următoarea noapte, după ce la vârful chiparoşilor a legat câte-o năframă, ca să se convingă că nu este o înşelare a ochilor ei. Minunea s-a repetat, iar celelalte călugăriţe au aflat şi ele. Stareţa s-a supărat şi le-a interzis să pomenească aceste lucruri, până după moartea ei.
   Al doilea fapt neobişnuit se referă la un cadou pe care Sfânta Irina l-a primit… din Rai. Într-o zi a venit un marinar, care i-a adus trei mere. El le dobândise de la un bătrân din Patmos, care putea să meargă pe apă! Bătrânul însuşi s-a recomandat a fi „Sfântul Ioan Teologul din Rai”, şi i-a mai dat alte trei mere, pentru patriarhul grec din vremea aceea. Cele trei mere erau cu adevărat minunate. Primul măr l-a mâncat ea însăşi, de-a lungul a 40 de zile, fără să guste nimic altceva. În acest timp, o mireasmă nespusă s-a răspândit în mănăstire. După aceea, în Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor, stareţa Irina le-a dat al doilea măr călugăriţelor, după Sfânta Împărtăşanie, iar al treilea măr l-a mâncat Sfânta, înaintea morţii.
 
   Îngerul Domnului a vestit-o pe Irina despre trecerea la cele veşnice, a treia zi după hramul mănăstirii, care era la 26 iulie, şi anume pe 28 iulie. Irina le-a anuţat pe maici, le-a vestit despre urmaşa ei, şi a trecut cu pace la Domnul, la vârsta de 102 ani. Se zice că era atât de frumoasă la faţă, încât părea tânără, chiar la acea vârstă. La mormântul său s-a păstrat neîncetat o mireasmă negrăită.
   Mănăstirea Hrisovalantou, de pe dealul cu acelaşi nume din vechiul Constantinopol, era dedicată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Rămăşiţele ei nu au fost descoperite încă, iar astăzi, pe locul unde ar fi trebuit să fie această mănăstire, aproximativ, se află o moschee şi o biserică a Maicii Domnului. Se pare că mănăstirea a rezistat până în sec. X-XI.
   Nenumărate minuni s-au petrecut atât în timpul vieţii Sfintei Irina de Hrisovalant, cât şi după moartea ei, iar renumele i s-a răspândit în lume. În prezent există mai multe biserici şi mănăstiri ridicate în cinstea ei, dar şi mai multe icoane făcătoare de minuni ale Sfintei Irina. Un paraclis în cinstea Sfintei Irina, cea sărbătorită la 28 iulie, a fost ridicat pe muntele Olimp, lângă mănăstirea Sfântului Efrem Sirul, iar lângă el maicile au plantat o tuie, în amintirea chiparoşilor care s-au închinat Sfintei. Fără ca nimeni să altoiască tuia, aceasta s-a transformat în măr fructifer, iar maicile împart aceste mere pelerinilor, ca fructe ale Sfintei.
   La unele parohii din Grecia se obişnuieşte ca la 28 iulie să fie binecuvântate primele mere de vară, lucru care în România, spre exemplu, se întâmplă de Sfântul Ilie (20 iulie).


   Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Irina din Lykovrisi
   La o mănăstire de la Muntele Athos s-a găsit o icoană a Sfintei Irina, pictată de călugărul Nectarie, în 1919. Icoana a fost dăruită în 1926 de către arhimandritul Paisie Philiokaliotakis, fiicei sale duhovniceşti Lemonia, când aceasta a primit marea schimă, cu numele de Meletia. Meletia îşi dorea foarte mult să ridice o mănăstire şi a găsit locul potrivit în Lykovrisi – Attica. Primul hram ales al acesteia a fost cel al Sfinţilor Arhangheli. În timpul construirii, un muncitor, pe nume Mihail Gerasimou, a văzut venind spre el o călugăriţă înaltă şi frumoasă, care i-a spus că se numeşte... Irina. Ea nu a rostit nimic altceva, doar a indicat spre un anumit punct, cu mâna dreaptă. Viziunea s-a repetat şi altora, iar viitoarea stareţă, Meletia, a fost informată de acestea.
   Părintele duhovnicesc al Meletiei, fără să ştie de viziuni, a rugat-o pe aceasta să schimbe hramul viitoarei mănăstiri, cu cel al Sfintei Irina de Hrisovalant, mărturisind că este înştiinţat că sfânta doreşte ca acolo să fie prima mănăstire cu hramul ei, izvor de minuni pentru credincioşi. Atunci Meletia a înţeles că este lucrare dumnezeiască, iar biserica s-a construit exact pe locul indicat de Sfânta Irina, puţin mai departe de cel ales iniţial. Alături de biserica mănăstirii s-a construit şi o capelă în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor, deoarece aşa se indică în viaţa Sfintei Irina, că lângă mănăstirea unde a fost stareţă, se afla şi o biserică a Sfântului Teodor, unde ea a fost înmormântată şi unde au stat o vreme sfintele sale moaşte.
   Sfinţirea mănăstirii s-a făcut în 1930 şi icoana primită de stareţa Meletia de la Muntele Athos a fost aşezată spre închinare. Îndată această icoană s-a arătat făcătoare de minuni şi au început să vină credincioşi să se închine şi să mulţumească pentru minuni, de la mare distanţă (Germania, America, Africa ş.a.). Chiar a fost nevoie să se construiască multe dependinţe, cu multe camere, pentru adăpostirea pelerinilor, care vin şi azi în număr foarte mare. Mulţi povestesc felul în care au fost ajutaţi de Sfânta Irina. Iar din viaţa Sfintei se ştie că a vindecat demonizaţi, persoane urmărite de obsesia păcatului, oameni aflaţi în dificultate (judecaţi pe nedrept, bolnavi). În mod particular se vorbeşte de Sfânta Irina de Hrisovalant, ca ajutătoare în cazul femeilor sterile, care după rugăciune către ea pot avea copii. De multe ori, acestea aleg pentru copil numele de „Hrisovalant” sau „Hrisovalanta”.

   Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Irina de Hrisovalant din New York
   O mănăstire în cinstea Sfintei Irina de Hrisovalant a fost ridicată în New York – Astoria, sub jurisdicţia Patriarhiei de Constantinopol. Aici se află Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Irina (alta decât cea de la Lykovrisi), care plânge. Icoana a fost pictată în anul 1921 de către un monah de la Muntele Athos, al cărui nume nu se mai ştie. Ea a fost adusă în SUA de mitropolitul Paisios de Tyana, în anul 1972, cu un anumit scop. De pe când era călugăr la Muntele Athos, părintele Paisios îşi dorea întemeierea unei noi mănăstiri închinate Sfintei Irina de Hrisovalant, în Astoria. Venind la New York, el a reuşit acest lucru, fiind şi primul ei egumen. Noua mănăstire a devenit faimoasă, prin Icoană şi prin răspândirea rapidă a vieţii Sfintei Irina şi, implicit, a cultului Sfintei. Mulţi credincioşi au fost impresionaţi să afle detalii din viaţa acesteia, care i-au inspirat. O Sfântă care de tânără şi-a tăiat bogatul păr lung şi blond, lăsând toate ale lumii pentru Mirele – Hristos şi retragerea în viaţa de mănăstire.
   Mitropolitul Paisios s-a bazat întru totul pe ajutorul lui Dumnezeu şi pe intermedierea Sfintei, când a pornit la construirea noii mănăstiri, şi nu a fost dezamăgit. Iar de la întemeierea mănăstirii, mărturiile despre noile minuni au început să curgă, direct sau prin scrisori venite pe adresa mănăstirii, păstrate, adunate, tot mai multe, din diverse locuri. Diferite necazuri şi tulburări din viaţa fiecăruia dintre cei ce i s-au rugat Sfintei, s-au rezolvat. Cei mai mulţi au venit la Icoana din Astoria să mulţumească pentru minunile deja înfăptuite în casele şi în sufletele lor, prin rugăciune.
   În timpul Războiului din Golf, Icoana Sfintei Irina a fost văzută plângând de mai multe ori.
   Dincolo de aceste lacrimi, minunile şi mulţumirile credincioşilor la Icoană continuă. Icoana Sfintei Irina din New York este deosebit de frumoasă, având reprezentate cele trei mere, primite din Rai, de la Apostolul iubirii, Sfântul Ioan Evanghelistul şi Teologul. Acele mere primite de Sfânta Irina dovedesc, între altele, posibilitatea prieteniei dintre creştinii în viaţă şi Sfinţii din Rai.
-
SURSA

http://stiri.lacasuriortodoxe.ro/budisti-orient-tibet/3854-sfanta-irina-de-hrisovalant-ajutatoarea-femeilor-ce-nu-pot-avea-copii-binecuvantarea-merelor-de-vara-in-grecia.html


0 comentarii:

Vă doresc o iarnă cu bucurii la toți!


AJUTATI COPIII DE LA MANASTIREA MARCUS!

Ajutati copiii de la Manastirea Marcus!

Pr Iustin Parvu -Este Har...

http://apologeticum.files.wordpress.com/2010/02/parintele-justin_2010.jpg
Imagine
Este Har... - să iubeşti fără să fii iubit… - să slujeşti fără să fii preţuit… - să dăruieşti fără să ţi se mulţumească… - să te jertfeşti şi fără să ţi se recunoască… - să ierţi fără să fii iertat… - să-l susţii pe cel care te-a lepădat… - să rămâi liniştit, deşi eşti nedreptăţit… - să crezi deşi nu vezi faţă în faţă… - să crezi deşi nu eşti deplin lămurit… - să investeşti clădind fără speranţe… - să taci pentru a nu face rau aproapelui… - să vorbeşti de dragul adevărului… - să ănduri fără să murmuri, fără să cârteşti…. - totul să-ţi aparţină, dar tu de toate bucuros sa te lipseşti… Luptă-te, suflete, ca să primeşti acest har!

Sf.Parascheva - Iași


Nelegiuirile noastre, multimea strambatatilor pe care le-am pricinuit aproapelui nostru, astazi ne osandesc si nu stim ce vom raspunde mergand la judecata, unde toti ne prigonesc, toti se ridica asupra noastra sa ne impileze; tu insa, o, preabuna maica, care asculti marturisirea noastra, mijloceste catre Domnul, sa prefaci soarta osandirii noastre in bunatati, scotind din inimile vrajmasilor nostri toata uraciunea si te vom preamari cu laude.

TROPAR


Intru tine, Maica, cu osardie s-a mantuit cel dupa trup. Caci luand crucea ai urmat lui Hristos, si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup caci este trecator. Pentru aceasta si cu ingerii, impreuna se bucura, preacuvioasa Maica Parascheva, duhul tau[ Descarca MP3: Tropar-Sf-Parascheva-glas-8.mp3 ]


SEDEALNA dupa POLIELEU


[ Descarca MP3: Sedealna-dupa-Polieleu.mp3 ]


STIHIRA dupa EVANGHELIE


[ Descarca MP3: Stihira-dupa-Evanghelie.mp3 ]


STIHIRILE LAUDELOR


[ Descarca MP3: Stihirile-Laudelor.mp3 ]
NOTA: cantarile de mai sus sunt interpretate de grupul Anghelos de la Manastirea Sf. Trei Ierarhi din Iasi

File de pateric

http://lh4.ggpht.com/_35TX4tScvW0/S0tGpCCUrjI/AAAAAAAAANc/5DNf68UA_Rc/file_de_pateric.png
File de Pateric
lectura: Pr. Mircea Stoleriu

Cateheze 1. Taina Spovedaniei (partea I)
 2. Taina Spovedaniei (partea a II-a)
 3. Cine se poate spovedi
 4. Cum să ne spovedim
 5. Canonul de la spovedanie
 6. Dezlegarea de păcate
 7. Efectele spovedaniei
 8. Recapitularea Tainei Spovedaniei
 9. Taina Sf. Maslu
 10. Taina Sf. Maslu: Apostolele 1 ÷ 3
 11. Taina Sf. Maslu: Apostolele 4 ÷ 7
 12. Taina Sf. Maslu: Evangheliile
 13. Taina Sf. Maslu: Rugăciunile
 14. Taina Cununiei (partea I)
 15. Taina Cununiei (partea a II-a)
 16. Taina Cununiei (partea a III-a)
 17. Taina Cununiei (partea a IV-a)
 18. Efectele Tainei Cununiei
 19. Logodna
 20. Semnificaţiile Tainei Cununiei
 21. Taina Botezului (partea I)
 22. Taina Botezului (partea a II-a)
 23. Taina Botezului (partea a III-a)
 24. Taina Botezului (partea a IV-a)
 25. Cine poate boteza şi cine poate fi botezat
 26. Unde şi când se face botezul
 27. Rânduiala facerii catehumenului
 28. Slujba botezului
 29. Botezul sângelui şi botezul dorinţei
 30. Taina Mirungerii (partea I)
 31. Taina Mirungerii (partea a II-a)
 32. Taina Euharistiei (partea I)
 33. Taina Euharistiei (partea a II-a)
 34. Taina Euharistiei (partea a III-a)
 35. Taina Euharistiei (partea a IV-a)
 36. Taina Euharistiei (partea a V-a)
 37. Prezenţa reală a lui Hristos în Sf. Euharistie
 38. Când se pot împărtăşi credincioşii
 39. Taina Hirotoniei
 40. Mântuirea
 41. Revelaţia naturală
 42. Revelaţia supranaturală
 43. Sfânta Scriptură ca izvor al revelaţiei
 44. Sfânta Tradiţie ca izvor al revelaţiei
 45. Interpretarea Bibliei
 46. Documentele Sfântei Tradiţii
 47. Credinţa
 48. Simbolul Credinţei (Crezul)
 49. Cunoaşterea lui Dumnezeu
 50. Pronia lui Dumnezeu
 51. Însuşirile lui Dumnezeu
 52. Dumnezeu - întreit în Persoane
 53. Învăţătura despre Sf. Treime
 54. Revelaţia Sf. Treimi în Noul Testament
 55. Crearea lumii (partea I)
 56. Crearea lumii (partea a II-a)
 57. Scopul creării lumii
 58. Providenţa: grija şi ajutorul lui Dumnezeu pentru lume
 59. Providenţa: conducerea lumii de către Dumnezeu
 60. Crearea lumii nevăzute
 61. Crearea lumii văzute
 62. Zilele creării lumii
 63. Omul, coroana creaţiei
 64. Omul - trup şi suflet
 65. Protopărinţii neamului omenesc
 66. Menirea omului
 67. Starea primordială a omului
 68. Originea păcatului strămoşesc
 69. Urmările păcatului strămoşesc
 70. Mântuirea lumii
 71. Scopul întrupării Mântuitorului
 72. Întruparea Mântuitorului
 73. Viaţa Mântuitorului: umilinţă şi preamărire
 74. Întreita slujire a Mântuitorului (partea I)
 75. Întreita slujire a Mântuitorului (partea a II-a)
 76. Răscumpărarea păcatelor noastre de către Hristos
 77. Cuprinderea tuturor în Hristos
 78. Dumnezeirea Duhului Sfânt
 79. Harul divin
 80. Darurile Duhului Sfânt
 81. Libertatea în Har (partea I)
 82. Libertatea în Har (partea a II-a)
 83. Lucrarea Harului în viaţa omului: pregătirea îndreptării
 84. Lucrarea Harului în viaţa omului: îndreptarea
 85. Mijloacele îndreptării
 86. Sfinţenia (partea I)
 87. Sfinţenia (partea a II-a)
 88. Lucrarea Harului pentru sfinţirea omului
 89. Caracterizarea Sfântului
 90. Cinstirea sfinţilor (partea I)
 91. Cinstirea sfinţilor (partea a II-a)
 92. Cultul sfinţilor
 93. Moaştele sfinţilor
 94. Cinstirea Maicii Domnului
 95. Fecioria Maicii Domnului
 96. Cinstirea icoanelor
 97. De S-a întrupat Hristos ?
 98. Patimile lui Hristos
 99. Despre Troparul Învierii
 100. Ce să cerem în rugăciune
 101. Rugăciunea obştească
 102. Moartea şi Învierea Domnului
 103. Trupul înviat al lui Hristos
 104. Învierea tuturor prin Hristos
 105. Tatăl Nostru...
 106. Tatăl Nostru - începutul: Care eşti în ceruri...
 107. Tatăl Nostru - cererea 1: Sfinţească-se numele Tău...
 108. Tatăl Nostru - cererea a 2-a: Vie Împărăţia Ta...
 109. Tatăl Nostru - cererea a 3-a: Facă-se voia Ta...
 110. Tatăl Nostru - cererea a 4-a: Pâinea noastră...
 111. Tatăl Nostru - cererea a 5-a: Şi ne iartă nouă...
 112. Tatăl Nostru - cererea a 6-a: Şi nu de duce pe noi în ispită...
 113. Tatăl Nostru - cererea a 7-a: Ci ne mântuieşte...
 114. Ce este rugăciunea
 115. Semnul Sfintei Cruci
 116. Cum să ne rugăm (partea I)
 117. Cum să ne rugăm (partea a II-a)
 118. Cum să ne rugăm (partea a III-a)
 119. Cum să ne rugăm (partea a IV-a)
 120. Cum să ne rugăm (partea a V-a)
 121. Cum să ne rugăm (partea a VI-a)
 122. Când să ne rugăm
 123. Unde să ne rugăm
 124. Biserica - locaş de rugăciune
 125. Biserica - împărţirea clădirii
 126. Biserica - Altarul
 127. Sfinţirea unei biserici
 128. Cultul divin public
 129. Cele 7 laude
 130. Jertfa euharistică
 131. De către cine şi când se slujeşte Sf. Liturghie
 132. Liturghiile Bisericii Ortodoxe
 133. Proscomidia (partea I)
 134. Proscomidia (partea a II-a)
 135. Proscomidia (partea a III-a)
 136. Liturghia catehumenilor
 137. Liturghia credincioşilor (partea I)
 138. Liturghia credincioşilor (partea a II-a)
 139. Liturghia credincioşilor (partea a III-a)
 140. Liturghia credincioşilor (partea a IV-a)
 141. Liturghia credincioşilor (partea a V-a)
 142. Semnificaţiile Sfintei Liturghii
 143. Ierurgiile
 144. Posturile de o zi
 145. Posturile de mai multe zile
 146. Dragostea (partea I)
 147. Dragostea (partea a II-a)
 148. Dragostea (partea a III-a)
 149. Mijloacele de întărire a dragostei
 150. Legile
 151. Legea Morală
 152. Legea Morală a Noului Testament
 153. Păzirea Legii Morale
 154. Poruncile Bisericeşti: participarea la Sf. Liturghie, postul, cinstirea preoţilor
 155. Poruncile Bisericeşti: spovedania, rugăciunea pentru mai-mari, posturile speciale
 156. Poruncile Bisericeşti: cărţile eretice, averea Bisericii, petrecerile din post. Legile civile
 157. Conştiinţa morală
 158. Voinţa liberă
 159. Faptele omeneşti
 160. Virtuţile creştine
 161. Virtuţile teologice şi morale. Înţelepciunea
 162. Dreptatea. Cumpătarea
 163. Bărbăţia (curajul)
 164. Păcatul
 165. Cauzele păcatului
 166. Viciul
 167. Păcatele capitale: iubirea de argint, desfrânarea, invidia
 168. Lăcomia, mânia şi lenea
 169. Păcatele împotriva Duhului Sfânt
 170. Păcatele strigătoare la cer
 171. Porunca 1 şi a 2-a: Cinsteşte pe Dumnezeu. Să nu-ţi faci chip cioplit
 172. Porunca a 3-a: Să nu iei numele Domnului în deşert
 173. Porunca a 4-a: Cinsteşte ziua Domnului
 174. Porunca a 5-a: Cinsteşte-ţi părinţii
 175. Porunca a 6-a: Să nu ucizi
 176. Porunca a 7-a şi a 8-a: Să nu fii desfrânat. Să nu furi
 177. Porunca a 9-a şi a 10-a: Să nu minţi. Să nu doreşti lucrul altuia
 178. Datoriile creştinului
 179. Smerenia
 180. Grija faţă de simţăminte
 181. Grija faţă de sănătate
 182. Datoriile către aproapele
 183. Dragostea către aproapele (partea I)
 184. Dragostea către aproapele (partea a II-a)
 185. Dragostea către aproapele (partea a III-a)
 186. Dragostea către aproapele (partea a IV-a)
 187. Dragostea către aproapele (partea a V-a)
 188. Familia
 189. Scopul familiei
 190. Statul - datoriile cetăţeneşti
 191. Pace şi război
 192. Propăşirea societăţii omeneşti prin învăţătura creştină
 193. Datoriile faţă de Biserică
 194. Datoriile faţă de lume
Pr. Mircea Stoleriu - Înregistrări de la Radio Trinitas din anul 2005

SFINȚII ÎNCHISORILOR† Doamne, Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine ,păcătosul/a.

† Doamne, Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine ,păcătosul/a.
Preluarea materialelor personale si non-personale de pe acest blog,
parţială sau integrală se poate face în voie cu sau fără menţionarea sursei.